Oransj all inclusive fangearmbånd

– Hvor lenge skal jeg være fange her?

Vi er på høstferie på Alcudia, Mallorca (jaaaaa, jeg vet det er uken før høstferien og at jeg har valgt feil datoer slik at jeg heller ikke i år får Mother of the Year Award på skolen). Det er dag tre og mormor har akkurat servert denne halvspydige kommentaren myntet på det selvlysende all inclusive plastikk ”fange” armbåndet vi må gå med her.

Vi bor på Sunwing Alcudia Beach, all inclusive – som omtales på følgende måte på hjemmesidene deres;

“Midt på den fineste sandstranden i hele Sunwings verden! Hotellet har mottatt den svenske utmerkelsen «Stora Barnsemesterpriset» for beste familiehotell på Mallorca 2015.”

I´m a sucker for great beaches og tenkte at det beste familiehotellet vil gjøre reisen velsmurt for både store og små.

Vi – teller mormor, jeg og yngstegutta på fem og to (det vil si minstemann blir tre den dagen vi drar hjem herfra og eldstemann blir seks like etter).

Bakgrunn

Etter at jeg forelsket meg i husmorferie i Syden tidligere i vinter, informerte jeg min mor om at jeg fra nå av ikke ville ha jule- eller bursdagsgavene som de siste årene har bestått av ”gratispenger” (les; penger som jeg kan bruke på meg selv – uten dårlig samvittighet for at jeg burde kjøpe nyttige ting til barna, lampe til stua eller noe annet som ikke glitrer vakkert når det henger på meg).

– Fra nå av vil jeg at vi fire skal reise til Syden en gang i året, informerte jeg henne på antialtruistisk vis.

Det var som mye annet greit for min mor, og vi endte således her etter at jeg raidet kredittkortet hennes for et halvt år siden (ja, jeg er klar over at jeg er 43 år, og at man strengt tatt burde slutte med sånn når man er 19-20 år).

Minste motstands vei

Jeg valgte all inclusive alternativet da jeg bestilte – fordi jeg tenkte at det var minste motstands vei i forhold til at vi da slapp å dra ut og lete etter spisesteder med to karer som ikke alltid er like motivert for det – så kunne vi slappe av hele uken, mens barna lekte i bassenget, på stranden eller i barneklubben, mens vi drakk ”gratisvin” og observerte dem fra under parasollen.

Nå viser det seg at det både regner og er kaldt her i Syden og alt vi gjør er å henge ut på all inclusive-bufféen, mens magen vokser proporsjonalt med nedbøren som detter ned.

Det lokale næringslivet dør

Det vil si, vi gikk en tur i går for å utforske verden utenfor all inclusive-land.

Det var et begredelig skue. De lokale forteller at etter at all inclusive hotellene har overtatt herredømme i Alcudia så har de lokale næringsaktørene falt fra som fluer. Turistene beveger seg ikke lenger i gatene, og de lokale butikkene og restaurantene står igjen som tomme skjell fra fordums tid.

Vi turistene holder oss nemlig bare på hotellene hvor vi har forhåndsbetalt alt hjemmefra, og her vartes det opp med groteske mengder mat, plastikkglass med inkludert drikke av alle slag og dessertbuffeer som bugner over av sukkerglaserte karbobomber.

Barna er så overveldet av inntrykk at de klarer ikke å lande noe sted og kaver rundt fra den ene aktiviteten til den andre, mens vi voksne prøver å holde tritt (med et beroligende plastikkglass med sangria i hånden, diskret skjult under en drinkparaply. Jeg har nemlig endelig skjønt hva de der paraplyene i drinken er gode for).

De to hotellmaskottene giraffen Lolo og bjørnen Bernie, har imidlertid gode dager når temperaturen nå ligger og vipper ca. 20 grader under høysesongen. De synger og danser helt uten å få heteslag sammen med de skandinaviske ving-vertene som underholder og oppvarter store og små med et evigvarende smil fra morgen til kveld. Selv treningstilbudet er i regi av den skandinaviske treningskjeden SATS.

(Det er nesten som å være hjemme i Oslo hvor man blir bli vartet opp av svensker overalt)

Slett All Inclusive knappen

Jeg må selv ta ansvar for at jeg valgte dette konseptet, for jeg tenkte at det var en god ide da vi kun skulle bort en uke og slappe av (så godt som det lar seg gjøre med to gutter i vakreste trassalder).

Men det er jo ikke det! Det er ikke ok at vi kommer til et annet land, gjerder inne og okkuperer de vakreste delene av stranden (for den er virkelig fantastisk vakker), uten å bidra med annet enn vaskejobber til lokalbefolkningen?

I Norge klager vi jo selv over hvordan cruisekolossene legger til og forurenser i havnene våre hvorpå cruiseturistene (også all inclusive for de som ikke har prøvd det) tramper i land uten å bruke en krone hos de lokale næringsdrivende. Vi liker det ikke, og da bør vi ikke oppføre oss på tilsvarende vis når vi besøker andre land!

Så jeg lover herved på tro og ære, at jeg ikke skal huke av på all inclusive knappen mer – selv når jeg skal reise på tur med små barn. Det er kjipt mot lokalbefolkningen, man blir feit av det (til pass for oss) og man går glipp av kulturelle og kulinariske opplevelser – som bør være en del av målsetningen når man reiser rundt i verden.

Rap! (Unnskyld)

8 kommentarer om “– Hvor lenge skal jeg være fange her?

 1. Må le litt, kom idag hjem fra akkurat samme hotel også kåret som beste i sverige 2015. Jeg valgte holiday inclusive så vi fikk to dager «fri». Jeg og 2 guttan mine på 9 og 1,5 år reiste til tyrkia. La ikke på meg et gram ble dårlig av buffen dag tre og har sittet på do resten av den uka, så passet bra med et par dager regn. Lå på 30 grader i skyggen så lollo og bernie var ikke like heldige her, men de sto han av og lollllllllo og bbbbbbbernie sangen sitter klistret på hjernen. Tenkte det ble lettvint med sånn type ferie ettersom at jeg skulle reise alene med barna, ( mannen min som er tyrkisk ble igjen i norge på jobb ) men aldri mer den type ferie igjen 🙂

  Likt av 1 person

  1. Huff da, det høres ut som du har hatt noe reelt å klage over – ikke bare luksusproblemer som oss😆 håper uansett at du er frisk nå☀️

   Liker

 2. Enig med deg i at stort sett tar all inclusive lurven av det lokale næringslivet. Men jeg lurer på hvilken vei du gikk ut av hotellet? Har feriert i Alcudia i 31 år, de første 16 på nettopp sunwing, de siste årene i egen leilighet. De virkelig lokale butikkene og resturantene blomstrer som aldri før. Det er nemlig der de lokale innbyggerene handler og spiser 😉 Å kalle området fra sunwing og mot havnen og helt ut for et begredelig syn, blir helt feil. Da har dere gått glipp av masse! Synd med været, men prøv i juni 😉

  Likt av 1 person

  1. Takk for tips, vi gikk ikke mot havnen. Dvs.gikk en tur på stranden den vei, og ble litt satt ut av det digre metallgjerdet de hadde satt opp på stranden – og som gjorde at det bare var en brøkdel folk på vår side av gjerdet. Men vi får ta en tur mot gamlebyen og forhåpentligvis få se noe av det du beskriver! Veldig glad hvis bildet er mer nyansert!

   Liker

 3. Tilbaketråkk: Maldivene på budsjett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s