Skifte dekk på bilen – ABC

I dag har JEG skiftet dekk på bilen. Det har jeg for så vidt gjort mange ganger før også, men aldri slik som i dag. Før ble jeg nemlig aldri skitten på hendene. Eller spesielt sliten. Og ikke støtte jeg på problemer av typen: hvilke dekk skal hvor på bilen? Ser det dekket punktert ut? Hvordan får jeg av den mutteren som ser annerledes ut enn de andre?

Why do we do the things we do?

Gratis dekkskift alternativ 1
Før sørget jeg nemlig for å kle meg i kort shorts og en utringet t-shirt (klassisk amerikansk carwash outfit) og stilte meg opp på gata på Bislett, med langt nyvasket hår flagrende i brisen – mens jeg drillet litt rundt med jekken og den der metalldingsen som man bruker til å skru ut hjulmutterne med.

Min rekord i mange år var å maks ha skrudd ut to muttere selv – før en ”imponert” herremann kom forbi og slo av en prat.

Han bare:

 • Woaw, skfiter du dekk helt selv du da?

Jeg bare:

 • Ja jeg prøver, men jeg er ikke helt sikker på hvordan man gjør det?

Og han bare:

 • Vil du at jeg skal hjelpe deg?

Og jeg bare:

 • Vil du det? Så UTROLIG snilt av deg!

Gratis dekkskift alternativ 2
På høsten fikk jeg gutta på jobben til å skifte dekkene mine i lunsjpausen, for de ville ikke at jeg skulle fryse på meg lungebetennelse i mitt klassiske amerikanske carwash outfit.

Gratis dekkskift alternativ 3
Etter at jeg begynte å produsere barn, har jeg vært en av de sløve som har latt som om det er noe som heter helårsdekk og kjørt med dem sommer som vinter. (Nei, det er ikke ulovlig, det er bare litt dumt!)

Helt til jeg våknet i går morges og så at mitt ”helårsdekk” var punktert.

Gratis dekkskift alternativ 4
Jeg fortsatte med samme strategi som tidligere: Jeg sendte min mann ut for å skrifte dekk! Men han var dessverre ikke like effektiv som gutta i gata på Bislett eller mine tidligere kollegaer, for min gamle Audi som jeg arvet etter min mor for 12 år siden hadde nemlig en slik ”låse-mutter” som skal gjøre det vanskelig å stjele dekkene. Og den ekstra dingsen man bruker for å få ut den mutteren, hadde jeg selvfølgelig mistet. (Sammen med vognkortet, utrolig nok!)

En mutter til deg og en mutter til meg…

Så da bar det av gåre til Audi forhandleren i dag for å få låne en slik låseopp-mutter. Siden jeg måtte levere tilbake lånelåseopp-mutteren og jeg var alene hjemme konkluderte jeg med at jeg får prøve å skrift dekkene selv da. I hvert fall det som var punktert. Det kan da ikke være så vanskelig, jeg har jo sett folk gjøre det i årevis 😉

Og nå alle dekkskift nybegynnere, nå skal jeg fortelle dere «alt dere træng å væta om undulata». Les; dekkskifte! Musesteg for musesteg!

 1. Finn ut hvor dekkene ligger og transporter (les; bær, trill, bruk naboen) dem bort til bilen. Identifisere hvilke av disse dekkene som skal sitte hvor på bilen. Høyre foran, høyre bak, venstre foran og venstre bak er alternativene. Det er gjerne skrevet HF, HB, VF og VB på posen dekkene ligger i, eller hvis du er så heldig som jeg var og har skiftet dekk hos en forhandler forrige gang du skiftet dekk, så henger det en liten merkelapp på ventilen (Fakta; ventilen ser helt lik ut som på sykkelen – du vet, der du pumper opp dekket, med en liten skruplastikk kork på toppen) NB! Hvis dekkene ikke er merket må du spørre noen andre, for dette tror jeg er viktig 🙂
 2. Fordel dekkene på bakken foran det dekket som skal skiftes. Gjør det selv om det høres teit ut, da det er overraskende vanskeligere å holde styr på hvilke hjul som skal hvor. (Les; jeg fikk det ikke til og endte opp med høyre bakhjul på venstre bakhjul og motsatt. Dette er imidlertid ingen krise – men hvis du bytter om forhjul og bakhjul MÅ du gjøre det om igjen, for DET tror jeg er krise?)
 3. Velg deg et dekk å starte med. Ta et skrujern og brekk av dekselet i midten av dekket, slik at mutterne kommer til syne. Sett metalldingsen som man skrur av mutterne med – på en mutter. Ha på deg sko med god såle, og spark eller stå på metalldingsen slik at mutteren løsner. Når den er løsnet, skru den rundt ut et par runder. Gjenta dette for alle mutterne. NB! Ikke skru mutrene helt av! NB2! Skru ikke av mutrene i naturlig rekkefølge etter klokken, men diagonalt på tvers av sirkelen. (Det er mulig dette kun er viktig når man skrur på mutterne igjen, men jeg gjorde det her også for sikkerhets skyld)


  Her ser du to rustne muttere, skrujern til å ta av deksel foran mutterne, baksiden av et skittent deksel, lånelåseopp-mutteren som ikke er rusten og den jernstangdingsen man skrur av og på mutterne med. (Pluss et ekstra rødt verktøy jeg ikke brukte)

   

 4. Når alle mutrene er løsnet (Husk! ikke skrudd helt ut) finner du frem jekken og løfter opp bilen. Jekken har gjerne et hakk i den enden som skal vende opp mot bilen og hvis du kjenner under bilen så er det en slags list som passer inn i det hakket. Sett jekkens slik at den treffer denne listen. Snurr jekken oppover til dekket du skal skifte er et par cm over bakken. Skru ut alle mutrene (fortsatt ikke etter klokken) og løft/velt av dekket. NB! Sett umiddelbart på merkelapp eller legg i pose som er merket med hvor dekket hører hjemme (HF,HB, VF eller VB). Dette føles veldig lite viktig akkurat nå, men sparer deg for mye frustrasjon neste gang du skal bytte dekk.


  Til venstre ser du en jekk og til høyre ser du hvor høyt  du løfter bilen. Legg også merke til den lille VB merkelappen på ventilen 😉

 5. Sett på det dekket som ligger ved siden av deg og venter. Skru i mutrene (ikke etter klokken, men diagonalt. Denne gangen er det viktig tror jeg).Skru dem helt inn, men ikke stram dem til. Jekk ned bilen og stram til skruene så hardt du kan, men ikke med foten.
 6. Gjenta punkt 3, 4 og 5 på de tre neste dekkene.
 7. Du har nå skiftet dekk, bravo! Men du er ikke helt ferdig. Kjør direkte til en bensinstasjon og fyll dekkene med luft. Det gjør du ved å ta av den lille plastikk korken på den tidligere nevnte ventilen. Det henger en liste over hvor mye luft du skal ha til hvilken bil, sortert etter merke og type. Sett luftpumpeapparatet på ventilen og trykk på metallhåndtaket for å fylle dekket med luft. Slipp håndtaket for å se hvor mye luft du har i dekket i det lille vinduet på luftpumpeapparatet. Det er et tall som er merket med rødt på venstre siden av måleren og et som er sort på høyre side. Du skal forholde deg til det sorte tallet på høyre side. Stopp når du har nådd det sorte tallet som stod på listen på veggen ved siden av din biltype.


  Luft i dekkene plakat og sykkelpumpe til bildekk

 8. Ring din mann eller hvem som helst og skryt over at du har skiftet dekk helt selv. Ta et glass med vin og feire. Eller skriv et blogginnlegg. Uansett hvordan du gjør det; sørg for Guds skyld for at noen skryter av deg!

Gratulerer! Du er nå sertifisert bildekkskifter for Audi A3er fra 2001. (Jeg kan dessverre ikke garantere at denne detaljrike skildringen gjelder for alle typer biler).

En siste anbefaling: Er du rik, se bort fra hele dette innlegget og lever bilen på verksted. Det er ikke SÅ gøy!

Eh, får man svømmehud inni hendene av å bytte dekk også nå 😉

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s