Giftering til besvær

Da jeg giftet meg satte jeg overraskende stor pris på å få gifteringen på hånden. Den er en hyggelig påminnelse om at livet er fylt av kjærlighet (kanskje spesielt på dager når en ikke er overbegeistret over han som satte den der;-).

Jeg tar den av og til av meg for å lese inskripsjonen på innsiden av ringen. Det resulterer stort sett i at jeg fniser for meg selv over den ”hemmelige” meldingen vi har skrevet til hverandre.

Når han mister ringen

Kanskje fordi gifteringen er så betydningsfull for mange, blir den gjerne en kilde til besvær for eksempel hvis mannen tar den av seg når han skal bade på familieferien, og den forsvinner i sanden.

Rekk opp hånden alle kvinner som klarer la være å nevne dette gjentatte ganger resten av ferien (ikke lyv;-)

Kan kjærligheten vaskes bort?

En venninne av meg oppdaget plutselig at det ikke stod noe på innsiden av ringen hennes lengre. Inskripsjonen var slitt bort etter 15 års ekteskap.

Hva betyr det liksom 😀

Begravet på kirkegården

Da min mor og far gikk fra hverandre etter 25 år sammen, valgte min mor å begrave ringene deres på kirkegården. For henne var det et ritual som symboliserte at ekteskapet deres nå var dødt og begravet.

Noen syntes at det var litt makabert. For meg gav det mening.

Selv smeltet jeg om gammelt arvegull, inkludert min mormors giftering, for å lage ringene vi gav hverandre i bryllupet. 

Hva er reglene?

Å bære gifteringer er en tradisjon i de fleste kulturer, og med slike tradisjoner følger det gjerne noen ”regler”.

Hvilken hånd skal man bære gifteringen på?

I Norge bærer vi gifteringen på høyre hånd, mens i mange andre land bæres den på venstre ringfinger.

Hva hvis ektefellen din insisterer på å ha den på motsatt hånd, skal du også plassere den der fordi den skal symbolisere at dere er et par og hører sammen, eller skal du følge tradisjonen i samfunnet du lever?

Jeg vet ikke. Jeg bruker gifteringen på den hånden som matcher smykkene jeg har på meg den dagen.

Må man gå med giftering hvis man ikke vil?
Hvis ektefellen ikke ønsker å bære giftering, går du med din uansett? Tvinger du han eller henne til å gå med den, eller blir såret over at de ikke ønsker å gå med den?

Jeg tror at jeg hadde insistert. Hei, har du sagt ja, så får du ta konsekvensene av det, lizzom 😉

Hvilke ringer er ”godkjente” som giftering?

Skal man ha identiske ringer som viser at man hører sammen, eller kan den ene ringen bades i diamanter hvis vedkommende foretrekker det?

Jeg foretrekker tradisjonsrike identiske gullringer som symboliserer at man er et par. Men hei; Who died and made me the boss? Gjør nøyaktig det dere føler er riktig selv! Hvitt eller gult gull, plastikk eller titan – you are the boss, your pick!

Hva skal man skrive inni ringene?

Tradisjonelt sett så inngraverer man dato for bryllupet og ”Din + navn på ektefellen” inni ringen.

Det gjorde ikke vi, for å si det sånn 😀

Kan man bære ringene når man er forlovet, eller må man vente til etter at man er gift?
I oppveksten så husker jeg at noen medelever på ungdomsskolen forlovet seg og gikk rundt og spradet med gifteringer et par måneder (før de tok dem av igjen). Jeg tror ikke det er like vanlig i dag? Nå er det mer vanlig at mannen gir en forlovelsesring til jenta i det han frir, og så kjøper paret gifteringer til selve bryllupet.

But who cares? What ever works for you lovebirds;-)

Så er det egentlig noen regler for hva man skal gjøre med gifteringene sine?

Jeg sier NEI! Det vil si, et hvert par må følge de tradisjonene som føles naturlig for dem – og om det betyr at noen graver dem ned på kirkegården, så skal i hvert fall ikke jeg legge meg opp i det.

Kremt, så sant ingen JEG er gift med gjør det;-)

Bruden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s